tirsdag den 17. januar 2012

Hestemøg eller ej?

Vores havelod har ikke har været ordenligt passet af havens tidligere ejer, det ses bla. på nogle meget små grøntkålsplanter (ugødede), samt den skov af græs, ukrudt og vildtskudte jordbærplanter som vi har fjernet fra haven. Så vi ved der skal arbejdes en del med jorden, før vi kan få løftet næringsniveauet igen.Fra den nærliggende rideskole har vi fri adgang til hestmøg, som vi ved er alletideres gødning til haven.  Men vi er meget i tvivl om det vil være en god idé at sprede hestemøg på haven midt i januar.



I literaturen og på nettet har vi læst os frem til at hestemøg skal spredes om efteråret, men at det, hvis det er godt nedbrudt, godt kan spredes om foråret.Der er desværre ikke komposteret hestemøg på rideskolen, så vi havde så tænkt at vi kunne tage hestepærene og så undlade strøhalmen. Men f.eks. Camilla Plum skiver at det faktisk er strøhalmen (gennemvædet af hestene) og ikke hestepærene der er den egentlige næring i, så vi er faldet lidt fra den idé.Vi er stadig midt i januar, så vi ligger nok midt imellem, så måske kan vi godt sprede bare en smule hestemøg, og så håbe på at den kan nedprydes til foråret.



I en af vores nabohaver havde de sidste år spredt hestemøg i start marts, med det resultat at alt hvad de såede ud, først spirede meget sent. Vist fordi at der bruges en del næringsstoffer fra jorden til at nedbryde hestemøget, og at jorden derfor ikke havde den fornødne energi til at frøene kunne spire.
Endvidere har vi læst at hestemøg tiltrækker utøj i form af gulerodsfluer osv. som over sommeren vil skade vores grøntsager.



Så vi står i et dilemma; Skal vi sprede hestemøg, og derved få vores jords næringsniveau hurtigt op igen, men samtidig risikere sen spiring af frø, samt ubudne gæster i gulerødderne. Eller skal vi nøjes med at gøde med kompost, som så må få hentet i store mængder fra genbrugspladsen, til foråret. Det ender sikkert med en kompiløsning, hvor vi gøder med hestmøg, der hvor vi vil så gødningskrævende grøntsager som f.eks. palmekål, og så "nøjes" med kompost i resten af haven.

2 kommentarer:

  1. Tror jeg ville være varsom - for ikke at brænde det hele af! Ellers blande det med kompost eller anden plantemateriale.

    SvarSlet
  2. Jeg foreslår at I tager imod hestemøg og komposterer det i haven, inden I anvender det. Det kan fint blandes med havens øvrige kompost og dermed berige den. Man skal ikke være alt for bekymret for at sprede ukrudt, hvis gødningen komposteres. Det vigtigste er at undgå at sprede frøukrudt fra haven. Det undgår man ved at luge før der sættes frø.

    SvarSlet