mandag den 16. januar 2012

Hollands have

Lørdag begyndte historien om Hollands have, da vi fik vores nyttehave i Skovmosen.
Havens tidligere ejer hevde desværre ikke haft overskud til at holde haven, så der var mere vildnæs end have over vores allerede elskede 60 m2. Men efter et nærmere eftersyn, og med noget kyndig vejledning fra en venlig havenabo, fik vi identificeret to stikkelsbærbuske, to solbærbuske, en række grønne aspars, samt en række hvidløg. Endvidere blev arbejdet med at grave nogle store bløde rødder op, efter at vi fik at vide, at det var rabarbere, som vi stod og stak i. Og de stod endda lige der, hvor vi havde tænkt os at plante rabarbere. Rødderne kunne heldigvis bare graves ned igen, så overlever de forhåbentligt hærværket mod dem.



Opgaven i haven var til at overskue, alt skulle bare graves væk, så jorden igen kunne blive havejord. Vi havde fået af vide at alle jordbærplanter og kålplanter skulle på genbrugspladsen, resten vidste vi ikke hvad var, så det meste røg samme vej. Vi har egentlig en grundtanke om at drive haven bæredygtigt, og det piner os noget at skulle smide alt den gode næring fra jorden og lige ud på genbrugspladsen, men vi ved ikke hvad planterne er og om de er egnet til kompost. Derudover er ukruttets rodnet så stort, at vi mener, at det vil give os for store fremtidige ukrudtsproblemer at bare vende jorden.



Som med så meget andet, tager den slags altid længere tid end lige først antaget. Efter 5 timer med enden i vejret havde vi klargjort de første 20 m2, primært beplantet med jordbær der skulle på genbrugspladsen og senegræs, som skulle samme vej.
Søndag fik vi gravet de sidste jordbærplanter, kål og større ukrudt op og pakket det meste i sække, så det er klart til turen til genbrugspladsen.




Vi fik talt med en del andre lodlejere, som også var ude i det gode vintervejr, og fik et klart indtryk af at alle hjælper hinanden og deler erfaringer. Det er nok medvirkende at der ikke er hække eller hegn imellem haverne, så man er tættere sammen, og kommer derfor hurtigere i snak med andre. Vi ville aldrig have haft samme mulighed hvis vores have lå i et villakvarter med høje hække og haveørkener, som kun beplantes med granit og milimetertrimmet rullegræs. Det er lige i vores ånd at være i haveforeningen, og helt sikkert fedt at vi kan suge til os af de andres viden. Så kan vi måske slippe for de værste begynderfejl.



Vore rare nabo, som hjalp os med at identificere planterne, gav os noget toscansk palmekål, som hun syntes vi skulle smage. Det kom med hjem i wokken, og vi var straks overbevist om, at vi det er en afgrøde, som vi også vil have i vores have. Det store kunst bliver vist at begrænse os, når vi skal købe frø.

2 kommentarer:

  1. Velkommen i blog-land - dejligt med en ny have - de er skønne de grønne palmekål! Den kunst med at begrænse sig, må du da gerne lære fra dig, hvis det er muligt!

    SvarSlet
    Svar
    1. Vi tror/håber at begrænsningen kommer af sig selv, når der ikke er mere plads at så på. Vi er ved at lægge en plan over haven, antal bede, samt en plan over hvad vi vil have i bedene.
      Vi havde egentlig en ret kreativ plan over haven, men den bliver lidt svær at udfører, da der er plantet en række grønne aspars ca. midt i haven. Vi har fået af vide at den giver rigtig godt, så det vil nok være dumt at grave den op. Har læst at de skal være 3-5 år før de giver noget fra sig.
      Men mon ikke vi får klemt 4-6 højbede op i haven + et lille bed til ungerne.

      Slet